Preventieakkoord ook voor levensmiddelen

Het Nationaal Preventieakkoord, is door Marian Geluk ondertekend namens de Nederlandse levensmiddelenindustrie. De levensmiddelensector committeert zich met deze handtekening aan concrete maatregelen om minder calorieën ..

Lees meer

Labvlees: vlees uit een buisje

13 November 2018

Vijf jaar geleden gaf farmacoloog en hoogleraar in de vasculaire fysiologie Mark Post aan de Universiteit van Maastricht, in Londen met zijn team als eerste een praktische demonstratie van kweekvlees. De kosten: euro 250...

Zoektocht naar functionele eiwitten

13 November 2018

Productontwikkelaars van levensmiddelenbedrijven zoeken steeds naar nieuwe smaken, verrassende texturen en oplossingen voor het verminderen van zout, suiker en/of vet. Eiwitten kunnen daarbij helpen. Deze functionele ing...

Vis events & trends

13 November 2018

Belangrijke gebeurtenissen 2017 Zware metalen: 149 +39% t.o.v. 2016 Kwik in zwaardvis uit Spanje 47 gevallen (-13%) Kwik in haaien uit Spanje 24 gevallen (+380%) Kwik in zwaard...

Robots en tegengaan voedselverspilling

17 October 2018

Robotisering kan voedselverspilling terugdringen. Robots kunnen tekort aan arbeidskrachten in foodsector opvangen. Ondanks uitdagingen is de voedingsmiddelenindustrie klaar voor robots. Big data en kunstmatige intelli...

200ste promovendi voedingssector

16 October 2018

12 oktober 2018 slaagde TiFN haar 200ste promovendus kandidaad. Mariya Tarazanova is, net als al deze jonge innovatoren, opgeleid om de kloof tussen wetenschap en industrie te overbruggen. Het proefschrift dat Mariya Tar...

Nadia Menkveld: ‘Voeding is politiek’

09 October 2018

Welke effecten kan het groeiend populisme in Italië hebben op onze visindustrie? En hoe beïnvloedt een besluit in het Kremlin een Nederlands verpakkingsbedrijf van voedingsmiddelen? Deze vragen zijn het werkterrein van N...

Bah, vies!

09 October 2018

Een klant belt met een probleem: ‘Mogelijk is er een restje zoutzuur in ons product terechtgekomen, veroorzaakt door schoonmaakwerkzaamheden. We weten het niet zeker. Wat moeten we doen?’ Certificerende Instellingen (...

Vlees in een gezond voedingspatroon

11 September 2018

De consumptie van (rood) vlees en vleeswaren ligt vaak onder vuur. Kernwoorden zijn  niet duurzaam (want een hoge CO2-uitstoot) en niet gezond  (vanwege de mogelijke relatie met het ontstaan van darmkanker). Maar vlees h...

Slecht in water oplosbare plantaardige eiwitten

14 August 2018

NIZO food research heeft een eerste stap gezet om inzicht te krijgen bij het stabiliseren van emulsies, zoals plantaardige eiwitten die niet oplossen in water. Tijdens deze studie volgen wetenschappers een individueel de...

Clean label en het verbeteren van de houdbaarheid

08 May 2018

Consumenten vragen om gezondere voedingsmiddelen: gegarandeerd voedselveilig én met een ‘clean label’. Bovendien staat het voorkomen van voedselverspilling hoog op de agenda, wat bijna haaks op de clean label-eis staat; ...

Redenering Listeria aangescherpt

08 May 2018

De NVWA zette eind 2017 via het vernieuwde informatieblad 85 nieuwe richtlijnen uit voor het beheersen van de groei van schadelijke micro-organismen gedurende de houdbaarheidsperiode. Vooral Listeria Monocytogenes staat ...

Koude plasma in de vleesindustrie

06 February 2018

Een redelijk nieuwe methode om besmetting met ziekteverwekkers en bederf van producten te voorkomen, is het gebruik van atmosferische koude plasma. Met dit plasma kunnen vlees en vleesproducten niet-thermisch worden gepa...

World vegetable map 2018: More than just a local affair

09 January 2018

The 2018 World Vegetable Map shows essential vegetable trade flows and highlights some key global trends in the sector, such as the growing importance of production in greenhouses and vertical farms, as well as the popul...

3D: Hype of realiteit?

11 September 2017

Wat eten we over 30 jaar? En hoe wordt ons voedsel dan geproduceerd? Tijdens de 3D Foodprinting-conferentie, onderdeel van het Innovative Food-Agri Event in Venlo, lieten  onderzoekers en ondernemers, vanuit verschillend...

Aantal faillissementen in de foodsector stijgt

15 August 2017

De Nederlandse economie draait goed. Het Economisch Bureau van ABN AMRO voorziet voor 2017 bijna 2,5% groei. De sterke stijging is vooral te danken aan de uitvoer, de particuliere consumptie en de bedrijfsinvesteringen. ...