Suiker, zout en verzadigd vet 2018

De Nederlandse overheid wil steeds meer dat consumenten gemakkelijk voor gezonde producten kunnen kiezen. Daarom wordt er gestimuleerd om afspraken te maken over de maximale hoeveelheid zout, suiker en verzadigd vet in v..

Lees meer

Mogelijk invoeren Nutri-Score onderschat

11 April 2019

De Consumentenbond schaart zich achter de invoering van het Franse voedselkeuzelogo Nutri-Score in ons land. De Nutri-Score laat met kleuren (donkerrood tot donkergroen) en letters (A t/m E) op eenvoudige wijze zien hoe ...

Volledige productveiligheid

09 April 2019

Iedere week is er wel een terugroepactie van een product in het nieuws. Vaak gaat het om verkeerde labeling of ontdekking van materialen die per ongeluk in de verpakking zijn terechtgekomen. De nasleep van een product re...

Herformulering; textuur grootse uitdaging

09 April 2019

Op donderdag 4 april zijn zo’n tachtig professionals uit de bakkerij- en zoetwarenbranche samengekomen voor de workshop Food Reformulation. Martijn Noort, herformuleringexpert bij de WUR: “De sleutel voor succesvol herfo...

Herkennen natte productsignalen

02 April 2019

De Interceptor metaaldetector gelanceerd door Fort Technology, verkrijgbaar via Jansen Techniek, en te zien op IFFA 2019 (Hal 11, Stand 11.1.C71) brengt de inspectie van nat voedsel naar een nieuw niveau van gevoeligheid...

Voedselveilig verpakken

05 March 2019

De verpakking van je product is méér dan een aantrekkelijk omhulsel dat de verkoop vergemakkelijkt, en dat geldt zeker bij verse producten. De verpakking is medebepalend voor de houdbaarheid van je product. En dus voor d...

COV werkt samen met China rond AVP

26 February 2019

De COV heeft met zusterorganisatie CMA bepaalde afspraken gemaakt om varkensvlees te kunnen blijven exporteren bij een onverhoopte uitbraak van de Afrikaanse varkenspest. Er is daarnaast ingezet op regionalisatie bij de ...

Ministeries over voedselveiligheid

26 February 2019

Op 26 februari heeft Rijksoverheid een rapport gepubliceerd over de verantwoordelijkheidsverdeling voor voedselveiligheid tussen de ministeries van LNV en VWS. Minister Bruins (Medische Zorg en Sport) en minister Schoute...

Makreelvisserijen zonder MSC-certificaat

01 February 2019

De MSC-certificering voor alle Noordoost-Atlantische makreelvisserijen wordt op zaterdag 2 maart 2019 opgeschort. Dit werd 1 Februari bekend gemaakt met de publicatie van een versneld auditrapport. Makreel gevangen op of...

Nieuwe top 10 voedselkeurmerken

30 January 2019

Tegenwoordig komen er steeds nieuwe duurzaamheidslogo’s voor voeding op de markt, blijkt uit de nieuwe beoordeling van Milieu Centraal. Er zijn maar liefst bijna 100 keurmerken, 10 keurmerken hiervan zijn voor voeding. M...

Voedselveiligheid op de werkvloer

28 January 2019

Volgens EU OSHA vindt bijna 24% van alle arbeidsongevallen plaats in de voedingsindustrie. Hoewel veiligheid op de werkplek en conformiteit een topprioriteit zijn in de voedingsindustrie, komt voedselveiligheid altijd op...

Herkomst vlees nagaan via smartphone

22 January 2019

 Consumenten van Carrefour die ambachtelijk Belgisch varkensvlees kopen kunnen voortaan met een eenvoudige scan de herkomst van dit vlees nagaan, deze scan kunnen zij doen met een smartphone. Carrefour komt de consumente...

EU systeem voedselveiligheid te ambitieus

17 January 2019

Volgens een nieuw verslag van de Europese Rekenkamer is het systeem van de EU voor de bescherming van consumenten tegen chemische gevaren in levensmiddelen momenteel te ambitieus, hoewel het een solide basis heeft en wer...

Nieuw instituut voor voedselveiligheid

15 January 2019

Vanaf 1 juni 2019 vormen RIKILT Wageningen University & Research en het Laboratorium voor Voeder- en Voedselveiligheid van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een nieuw instituut. De nieuwe organisatie draa...

Voedselveiligheid eerste prio NVWA

24 December 2018

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) besteedt in 2019 52% van de beschikbare toezichtscapaciteit aan het onderwerp voedselveiligheid. Dat staat in het jaarplan 2019 van de NVWA dat op 24 december door de min...

Aanpak bacteriën pluimveesector succesvol

24 December 2018

De aanpak op het gebied van Campylobacter en Salmonella in de pluimveesector in Nederland is succesvol. Zo luidt de conclusie van de Nederlandse vereniging voor de pluimveeverwerkende industrie; Nepluvi. Het aantal mense...